Студент франкофон от Нов български университет е сред седемте лауреати в регионалния конкурс за есе на тема « Как да създадем активни граждански общности в академична среда »

Рита Тодорова, студентка в първи курс в бакалавърска програма „Международна политика на френски език“ на НБУ, е сред седемте лауреати в конкурса за студентско есе на френски език, организиран с подкрепата на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) в Централна и Източна Европа. Сред наградените участници от общо 16-те университета от региона, излъчили свои представители в конкурса, е и друга българска студентка – Мариела Николова (Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“), както и студенти от Грузия, Албания, Унгария и Румъния.

Конкурсът на теми, свързани с гражданското участие и гражданската култура (доброволчество, съвместен живот в гражданска общност, равенство на половете, градове и околна среда, възобновими енергийни източници), бе насочен към студенти от всички университети – членове на УАФ в региона. Главна цел на инициативата бе популяризиране на целите на ООН за Устойчиво развитие и насърчаването на гражданската активност в академична среда.

Събитието бе част от инициативите на академичния консорциум „Construire des communautés participatives dans les universités“ (Изграждане на активни граждански общности в университетите), в който НБУ си партнира с Държавния университет на Албания в Тирана, Политехническия университет в Тирана, Университета в Сегед, Унгария и Университета „Акаки Цертели“ в Кутаиси, Грузия.

Отговорник на конкурса от страна на НБУ бе гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Франкофонския център за академични постижения и член на академичния консорциум.

Автор: гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Франкофонски център за академични постижения в НБУ

 

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *