facebook

Франкофонски център за академични постижения

 

Франкофонският център за академични постижения (ФЦАП) е Учебно -практическо и изследователско звено, учредено в рамките на Училището за професионално и продължаващо обучение (УППО) на НБУ, въз основа на Конвенция между Франкофонската агенция на Франкофонията (УАФ) и Нов български университет, сключена през 2014 г. https://www.auf.org/les_membres/nos-membres/nos-membres/nouvelle-universite-bulgare/

 

Негова основна цел е да позиционира НБУ като важен актьор на Франкофонията на национално и регионално ниво в сферата на преподаването и изследователската дейност на френски език.

 

Центърът осъществява учебно-практическа, изследователска и популяризаторска дейност, свързана с Франкофонията и френския език. Дейността на Центъра се основава на сътрудничество между програмите и департаментите в НБУ, в които се осъществява преподавателска и изследователска дейност на френски език и/или имат интерес към Франкофонията.

 

За осъществяване на своята дейност Центърът си сътрудничи с външни на НБУ институции, организации и академични звена – Университетска агенция на Франкофонията (AUF), МВнР, Международна организация на Франкофонията (OIF), посолство на Р. Франция в България, Френски институт – София, Френско-българска търговска камара, академични и изследователски структури във Франция, Словакия, Румъния, Албания, Сърбия, Грузия, Унгария, Украйна и др., франкофонски центрове в редица държавни висши учебни заведения, средни училища с преподаване на френски език.